9 mars 2011

Det är ord

Det är ord som gör det. Det formulerade uttryckta ordet som bryter monologen och blåser igång matchen och dialogen. Dialogen - i dialogen kan jag bli förtrollad, ryckas med, förfäras, falla för och allra mest just nu bli "Glad och belåten. Nöjd och glad. (Hjärt)innerligt, strålande sprittande glad." Det finns ord för allt, ord för att uttrycka allt och beskriva alla känslor. Och om orden tryter blir ord gärna ljud eller gester. Och ibland, eller ofta blir det läsning av bilder som blir mer intressant än ord.

Ord med mening. Ord som förändrar, ord som skapar grundläggande förändringar - ett exempel. Låt ta det fantastiska året 1972 som exempel. 10 Oktober 1972 publicerade Washington Post en artikel som inleddes med följande rader: "FBI agents have established that the Watergate..." Woodward och Bernstein förändrade från och med nu tidigare valutgång från 1968, då Nixon valdes som president, år 1972 trädde Nixon ner från tronen. Det blev Nixons "Watergate". Undrar just vem jag själv kommer falla för?

Brian Duffy mannen som fick 60-talet på bild har sagt följande ord "fotografi var dött efter 1972". Vilket han förklarar med "Everything had been resolved between 1839 and 1972. Every picture after 72, I have seen pre-72. Nothing new". 1972 måste varit ett himla bra bild år. Ord i bild, hans ögon skriker "Du är den jag vill ha, du e vacker!"Han på vespan...

Modefotografering för Vouge Florence
och notera killen på Vespan.

Jag bor i Skåne, i den sydvästra hörnet av Skåne. Nära havet - sydkusten och västkusten i gränslandet. Ibland kan det kännas som att bo på en ö - när vädret dramatiskt växlar eller när natt blir morgon. När natt blir morgon här, om det är klar himmel, blir vår himmel oemotståndligt vacker. Precis som i kväll när det är en stjärnklar natt. Då blir orden som formar sig i hjärnan så vackra att dom bara inte går att hålla inne, går inte att hålla kvar. Dom måste ut. Vare sig det handlar om 1968, 1972, glass, film, klättra, mode eller kärlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar